Lehrstuhlinhaber

• Adresse:
    Findelgasse 7/9
    Raum 3.019
  • Sprechzeiten: Bitte vereinbaren Sie einen individuellen Termin. Die Sprechstunde findet im Raum FG 3.019 statt.

Curriculum Vitae

Tobias Wolbring (Jahrgang 1982) studierte an der Ludwig-Maximilians-Universität München und erwarb 2007 ein Diplom in Soziologie (Nebenfächer: Volkswirtschaftslehre, Sozialpsychologie). Er promovierte ebendort 2013 mit “summa cum laude” in Soziologie (Nebenfach Volkswirtschaftslehre). Von 2008 bis 2013 war Prof. Wolbring wissenschaftlicher Assistent am Lehrstuhl von Prof. Norman Braun, Ph.D. am Institut für Soziologie der LMU München, 2013/14 Postdoc an der Professur für Sozialpsychologie und Hochschulforschung (Prof. Dr. Hans-Dieter Daniel) der ETH Zürich und von 2015 bis 2017 Juniorprofessor für Soziologie, insbesondere Längsschnittdatenanalyse an der Universität Mannheim. Seit 2017 ist Prof. Wolbring Inhaber des Lehrstuhls für Empirische Wirtschaftssoziologie am Fachbereich Wirtschaftswissenschaften der Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg. Prof. Wolbring erhielt 2014 den Dissertationspreis der Deutschen Gesellschaft für Soziologie (DGS), im gleichen Jahr den Anatol-Rapoport-Preis der DGS-Sektion “Modellbildung und Simulation” und 2017 den Robert K. Merton Preis des International Network of Analytical Sociology. Seit 2013 ist Prof. Wolbring Mitherausgeber des SSCI-gelisteten Journals “Soziale Welt” und Vorstandsmitglied der DGS-Sektion “Methoden der empirischen Sozialforschung”.

Die Forschungsschwerpunkte von Prof. Wolbring liegen in den Bereichen Analytische Soziologie, empirische Bildungs-/Hochschul-/Wissenschaftsforschung, Lebenszufriedenheitsforschung, Methoden der empirischen Sozialforschung, soziale Ungleichheit, soziale Normen & Devianz und Wirtschaftssoziologie.

Tobias Wolbring (born in 1982) holds a diploma degree in Sociology (Economics and Social Psychology as minor subjects; 2007) and a Ph.D. degree in Sociology and Economics (summa cum laude; 2013) from Ludwig-Maximilians-University Munich. From 2008 to 2013, Wolbring was a research assistant at the chair of Prof. Norman Braun, Ph.D.) at the Institute of Sociology, LMU Munich. In 2013 and 2014 he was a postdoctoral researcher at the Professorship for Social Psychology and Research on Higher Education (Prof. Dr. Hans-Dieter Daniel) at the Swiss Federal Institute of Technology (ETH) Zurich. From 2015 to 2017 he was an Assistant Professor (Juniorprofessor) of Sociology, with a specialization in Longitudinal Data Analysis in the School of Social Sciences at the University of Mannheim. Since 2017 Professor Wolbring holds the Chair of Empirical Economic Sociology at the School of Business and Economics at Friedrich-Alexander-University Erlangen-Nürnberg. In 2014 Professor Wolbring received the Dissertation Award by the German Sociological Association (GSA) in the same year the Anatol-Rapoport Prize (2014) by the GSA-Section „Model Building and Simulation” and in 2017 the Robert K. Merton Prize (2017) by the International Network of Analytical Sociology. Since 2013 he is co-editor of the SSCI-listed, peer reviewed journal Soziale Welt and council member of the section „Methods of Social Research“ of the German Sociological Association.

His research interests include: analytical sociology, economic sociology (with special focus on life satisfaction, Matthew effects, and social status), evaluation of research and teaching (in education and higher education), methods of social research (especially causal inference, DAGs, evaluations, experiments, and longitudinal data analysis), social inequality and discrimination (with special focus on physical characteristics, gender, and social status), and social norms/deviance.